KAIKKIEN TUOTTEIDEN TOIMITUSAIKA 1-3 ARKIPÄIVÄÄ
+358 45 783 457 86

Hamppukuivikkeella huomattavia työaikasäästöjä

kirjoittanut Mikko
Hamppukuivikkeella huomattavia työaikasäästöjä
Pari vuotta sitten toteutettuun avoimeen kyselyyn osallistui yli 20 tallinpitäjää, joiden vastausten perusteella laadittiin taulukot kuivitukseen käytettävästä ajasta ja rahasta. Tulosten mukaan hamppukuivike on omassa luokassaan: eroa työläimpään kuivikkeeseen kertyy jo yhdellä karsinalla hampun eduksi 20 tuntia vuodessa.

Tulosten edustavuuden takia jätimme pois kuivikkeet (ruokohelpipelletti, puupelletti), joiden aiheuttamasta työtaakasta saimme vastauksia alle 5 kappaletta. Hampulla kuivitettujen hevosten määrä vaihteli yhden ja 25 välillä vastaajaa kohden. Lähes kaikki vastaajat olivat käyttäneet hamppukuiviketta patjana. Hampulla työtunteja kertyi vuodessa 13, kun seuraavaksi nopein siivottava oli olkipelletti 21 tunnilla. Muilla kuivikkeilla työaikaa kuivitukseen kului 24-34 tuntia vuodessa.

Jos työtunnille annetaan matala 15 euron arvo (tuntipalkka 10 €, sivukulut 5 €), kertyy hampun ja olkipelletin välille vuosittain 120 euron ero per karsina. 10 hevosen tallissa olkipelletillä kuivituksen työvoimakulut ovat jo 1200 euroa korkeammat. Turpeeseen verrattuna hamppukuivikkeella vuosittainen säästö on 1950 euroa. Vastauksien perusteella suuremmissa talleissa siivoamiseen käytetään huomattavasti vähemmän aikaa pieniin kotitalleihin verrattuna, mutta erot ovat silti merkittäviä.

Kuivikkeiden kilohinnat eivät kerro kuivituksen kokonaiskustannuksista kaikkea. Esimerkiksi olkikuivituksen työvoimakustannukset vastaavat lähes hamppukuivikkeen vuosittaista hankintahintaa. Lisäksi hamppukuivikkeella syntyy tutkimusten mukaan vähiten kuivikelantaa, jonka hävittämisestä monet tallit joutuvat maksamaan. Kun työvoimakustannukset, varastoinnin kustannukset ja kuivikelannan hävittämiseen liittyvät kustannukset huomioidaan, on hamppukuivitus edullinen ja helpoin vaihtoehto.

Alla kyselytutkimukseen osallistuneiden kommentteja hamppukuivituksesta.
"Kakat on helppo siivota vaikka hieman talloutuisivat. Pissat löytää helposti ja märät kohdat lähtee yhtenä konttinä pois."
"Todella helppo kaapasta vaan lannat patjan päältä."
"Hamppu on erityisen mukava lomittajaa käytettäessä, sillä likaisen ja puhtaan kuivikkeen ero on selvästi nähtävä ja hävikkiä syntyy vähänlaisesti."
"Hamppua lisään vain 2 kertaa viikossa, purua pakko lisätä joka päivä. Aikaa säästyy myös kun ei tarvitse kärrätä kuiviketta kottikärryillä vaan paalit ovat pinossa karsinoiden vieressä."
"Hamppukarsina on tosi nopea ja helppo kuivittaa, siivoukseen menee paljon vähemmän aikaa, kuiviketta tarvitsee lisätä paljon harvemmin mitä purua. Hamppu on nopeuttanut paljon tallitöitä. Olen tyytyväinen."
"Otan päivittäin vain kakkakasat pois, siihen menee noin viisi minuuttia. Kaksi kertaa viikossa otan pissakohdat pois ja lisään puoli / koko paalia hamppua tilalle. Lantalaan kulkeutuu vähemmän alusia ja siivous on nopeaa. Muutenkin pölytön hamppukuivike on miellyttävää eikä tartu ikävästi hevoseenkaan. Paaleja on kevyt ja nopea siirrellä kun eivät ole kohtuuttoman painavia. Tykätään hampusta, minä ja hevonen (myös hampunsiemenistä)!"

Hamppukuivikkeiden etuja ovat niiden korkea imuteho, antibakteerisuus, pölyämättömyys, pehmeys, riittoisuus, käsittelyn helppous ja kuivituksen edulliset kokonaiskustannakset. Hamppukuivikkeet ovat ekologisia, eikä hampun viljelyssä käytetä koskaan torjunta-aineita.

Hamppukuiviketta käyttäen syntyy vähemmän monin paikoin ongelmaksi osoittautunutta kuivikelantaa. Hamppukuivikelanta maatuu nopeasti ja sen voi levittää lannoitteeksi pellolle tai mädättää biokaasulaitoksessa energiaksi.

Hamppukuivike on taloudellinen ratkaisu

Hevosilla hamppukuivike toimii parhaiten paksuna patjana, jota häiritään mahdollisimman vähän. Karsinasta poistetaan ainoastaan lantakikkareet ja märät kohdat päivittäin ja karsina käännetään noin viikon välein ja silloin poistetaan pohjaa vasten olevat tummuneet kohdat, ja lisätään pinnalle 1-2 paalia kuiviketta.

Itä-Suomen yliopiston ja Karelia-ammattikorkeakoulun Biotaloudesta bisnestä -hankkeen osana selvitettiin (Juvonen, 2014) hamppukuivikkeen ominaisuuksia verrattuna turpeeseen ja olkipellettiin. Tutkimus vahvisti käytännön kokemukset hamppukuivikkeiden kokonaistaloudellisuudesta.

Hamppupäistäre oli karsinoita perustettaessa nopein ja se oli nopein siivota. Päistäreen vaaleus ja pölyämättömyys paransivat sen käyttökokemusta. Turpeen osalta karsinan perustaminen oli hitainta ja turve pölysi ja sotki paikkoja. Lisäksi turve jäätyi talvella.

Tilaa hamppukuivikkeet suoraan tallin ovelle täältä -> https://www.kuitua.com/collections/kuivikkeet-ja-rehut/products/hamppukuivike-200-litraa

by Mikko