KAIKKIEN TUOTTEIDEN TOIMITUSAIKA 1-3 ARKIPÄIVÄÄ
+358 45 783 457 86

Kuituhampusta on puutarhassa moneksi

kirjoittanut Fibersys Oy
Kuituhampusta on puutarhassa moneksi

Kuituhampusta valmistetaan lukuisia erilaisia tuotteita puutarhaan ja kasvimaalle. Yhteistä niille on ympäristöystävällisyys, lisäaineettomuus, teho ja maaperää parantava vaikutus. Esittelemme tässä muutamia käyttökohteita ja saatavilla olevia tuotteita.

Puutarhakatteet

Kuituhampun eri osista voidaan valmistaa erilaisia katemateriaaleja, joilla on kaikilla omat käyttökohteensa. Tavallista kuorikatetta ja puuhaketta muistuttaa hampun pehmeästä korren sisäosasta valmistettu hamppupäistäre, joka on kuitenkin kuorikatetta/haketta paljon hienorakenteisempaa ja tehokkaampaa: jo muutaman sentin kerros riittää pitämään suurimman osan rikkakasveista kurissa.

Päin vastoin kuin puuperäiset katteet, hamppupäistäre lisää maaperän liukoista typpeä, eikä kuluta sitä. Hamppukate kestää Suomen kasvukauden ajan, jonka jälkeen se maatuu multaan sekoitettuna nopeasti lisäten maan viljavuudelle tärkeää humusta. Hamppupäistäreen ainutlaatuinen solurakenne lisää maaperän vedenpidätyskykyä suojaten kasveja vähäsateisina kesinä. Päistärettä kannattaa sekoittaa myös kasvualustaan puutarhassa ja ruukkukasveilla: se lisää vedenpidätyskykyä, kuohkeuttaa kasvualustaa ja estää sen kuorettumisen.

Erityismaininnan ansaitsee hamppukatteen kyky pitää kotilot kasveista loitolla sen rosoisen rakenteen avulla; asiakaspalautteen perusteella kotilot on helppo korjata talteen hamppukatteen reunalta. Tehon varmistamiseksi tulee hamppua lisätä ohut kerros kerran 2-3 viikossa.

Kun halutaan mahdollisimman helppohoitoinen kasvimaa tai puutarha, eikä kotiloiden torjunta ole tärkeintä, kannattaa valita katteeksi hamppukuidusta valmistettu katematto. Hamppukuidun jalostus nopeasti levitettäväksi matoksi mahdollistaa sen käytön myös ammattiviljelyssä.

Kotipuutarhureille myydään erilaisia muovikankaita, jotka ajan myötä hapertuvat maassa mikromuoviksi. Tutkimukset mikromuovien vaikutuksesta maaperään ovat vasta alkutaipaleella. Nyt kuitenkin jo tiedetään, että muovit ja niiden kemikaalit haittaavat maan elinvoimaisuutta. (Yle 1.6.2021). Hamppukatematossa ei ole mitään sidos- tai lisäaineita, vaan se on 100 %:sta hamppukuitua, joka maatuessaan lisää maaperän orgaanista hiiltä ja kasvuvoimaa.

Vieraslajien torjunta

Vieraskasvien torjuntaan voidaan käyttää järeitä hamppubiomassasta prässättyjä paaleja, jotka koostuvat 6-8 senttiä paksuista siivuista, joiden koko on n. 90*120 senttiä. Hampun käytöstä vieraslajien torjunnassa on hyviä kokemuksia; sitä voidaan käyttää vaikeissakin kohteissa kalliin maansiirron sijaan. Paalit ovat kookkaita ja painavat 400 kiloa, joten kotipuutarhaan soveltuu paremmin hamppukatemattoa paksummat ja monikäyttöiset hamppuhuovat.

Kasvualustat ja maanparannus

Maanparannuspelletti on 100 % hampusta valmistettu pelletti, joka sisältää maaperän rakennetta parantavia päistäre-, kuitu- ja hienoainesjakeita. Pelletti lisää maaperän/mullan vedenpidätyskykyä, lisää orgaanista ainesta ja kuohkeuttaa kasvualustaa. Kasteluväliä voidaan pidentää ja pelletti suojaa myös liikakastelulta.

Pelletti sitoo ja tasaa maaperän kosteutta - hamppupäistäreen soluseinämien on todettu säilyttävän rakenteensa myös kompostoinnin ja/tai maatumisen jälkeen. Pelletin vaikutukset ovatkin pitkäaikaisia. Koska tuote on uusi, emme vielä tiedä sen optimaalista pitoisuutta eri maalajeilla. Ruukkukasveissa kokemus osoittaa, että n. 1/4 mullan tilavuudesta voidaan korvata pelletillä.

Hamppukomposti on kotimaisesta kuituhampusta valmistettu, sopivasti kompostoitu maanparannusaines/kasvualusta. Sitä voidaan käyttää kasvualustana sellaisenaan tai sekoittaa multaan, jolloin se lisää vedenpidätyskykyä ja suojaa kasveja ali- ja ylikastelulta. Hamppukomposti ei turpeen tapaan tiivisty ja soveltuu erityisesti taimikasvatukseen.

Tällä hetkellä tuotetta ei ole saatavilla kuin koekäyttöön, mutta jo ensi kesänä sitä pitäisi olla saatavilla runsaasti. Tulemme kokeilemaan myös erilaisilla biohiilillä terästettyjä kasvualustoja, joille etsimme puutarha-alan yrittäjiä koekäyttäjiksi. Ota yhteyttä ja vinkkaa meille jos sinulla tai tuttavallasi on yritys, joka haluaa mukaan näihin kokeisiin.

Kehitämme jatkuvasti uusia tuotteita kuituhampusta puutarhoihin ja kasvimaalle, joilla korvataan puusta, muoveista ja turpeesta valmistettuja tuotteita. Käy tutustumassa tämänhetkiseen valikoimaamme täällä!

by Fibersys Oy