KAIKKIEN TUOTTEIDEN TOIMITUSAIKA 1-3 ARKIPÄIVÄÄ
+358 45 783 457 86

FoodFarm uudistaa ja laajentaa öljyhampun tuotantoa

kirjoittanut Fibersys Oy
FoodFarm uudistaa ja laajentaa öljyhampun tuotantoa

Jo useita vuosia hamppualalla toimineet HamppuFarmi Oy ja Transfarm Oy yhdistivät voimansa ja perustivat uuden yhtiön, joka tuplasi suomalaisen öljyhampun viljelyn ja prosessoinnin kertaheitolla. Hausjärvellä toimiva FoodFarm tuo markkinoille mm. idätetyt hampunsiemenet, joissa esiintyvien rasvahappojen korkeampi biologinen aktiivisuus parantaa mineraalien saatavuutta. Sopimusviljelijöitä yhtiöllä on jo 1500 hehtaarin edestä ja viljelypinta-ala on tarkoitus moninkertaistaa muutamassa vuodessa.

FoodFarmin tuotevalikoimassa ovat öljyhampun siemenestä prosessoidut raaka-aineet, kuten kokonainen ja kuorittu siemen, hamppuproteiini ja hamppuöljy. FoodFarmin asiakkaita ovat muun muassa elintarvike-, rehu- ja kemianteollisuuden toimijat sekä tukkuasiakkaat, jotka käyttävät hamppuraaka-ainetta tuotteissaan. Kuluttajille FoodFarm ei suoraan myy tuotteita, mutta niitä on jatkossa saatavilla useilta tuotteiden jatkojalostajilta  ja jälleenmyyjiltä.

Öljyhampun viljelyalat ovat kasvaneet viime vuosina. Tänä kesänä öljyhamppupeltoja oli enemmän kuin koskaan, yli 2000 hehtaaria. Suurin osa tästä pinta-alasta on sopimustuotantoa, joka takaa viljelijälle sadon vastaanoton ja sopimuksen mukaisen hinnan. Viljelijät ovat kiinnostuneet öljyhampun viljelystä siinä määrin, etteivät kaikki halukkaat mahtuneet edes mukaan. FoodFarmilla uskotaan, että kolmen–viiden vuoden aikajänteellä tuotanto kolminkertaistuu. Hamppu on kiinnostava vaihtoehto monelle uutta kasvusuuntaa hakevalle maanviljelijälle ja yhtiö on ottanut investoinneissaan huomioon kasvusuunnitelmat.


Monipuolinen raaka-aine

Hampusta valmistetaan jo muun muassa kasvipohjaisia meijerituotteita, kuten hampputofua ja juustoja, proteiini- ja kuitulisiä, snacksejä sekä leipomotuotteita. Siemeniä voi käyttää esimerkiksi smoothieihin: kuoritut siemenet ovat pehmeän pähkinäisen makuisia ja kuorimattomat erittäin kuitupitoisia. Öljy on hyvä tuote mm. kastikkeisiin ja pestoihin ja siitä valmistetaan muun muassa levitteitä.

Hamppu on superfoodia parhaimmillaan. Se sisältää kaikkia välttämättömiä kahtakymmentä aminohappoa sekä proteiinia hyvin imeytyvässä muodossa. Siinä on terveellisiä omega-3 ja -6 rasvahappoja sekä kuitua, josta ruoansulatus tykkää.


Idätyksellä kilpailukykyä ja laadukkaampia tuotteita

Öljyhampun siemenistä prosessoidut jakeet ovat olleet markkinoilla jo vuosia. Mallastamalla käsitelty öljyhampun siemen tulee laajentamaan FoodFarmin tuotevalikoimia. Ensimmäiset erät valmistuvat syksyllä 2021 Hausjärven Oittiin sijoittuvassa öljyhampun prosessointilaitoksessa.

FoodFarmin rumpumallastamolla voidaan tuottaa sekä erilaisia idätettyjä tuotteita elintarviketeollisuudelle että laadukkaita paikallisia maltaita juomateollisuuden tarpeisiin. Rumpumallastamon etuja ovat tuotannon laatu, joustavuus ja skaalautuvuus, joka mahdollistaa myös räätälöidyt tuote-erät.

Idätys lisää rasvahappojen biologista aktiivisuutta ja parantaa mineraalien saatavuutta. Viimeaikaisten tutkimusten mukaan idätetyt öljyhampun siemenet sisältävät myös tulehdusta estäviä yhdisteitä.

Idätys ei tarkoita sitä, että Oitissa tuotettaisiin hampun ituja, vaan sitä, että siemenen itäminen käynnistetään aivan samoin kuin ohran mallastuksessa. Ensin hampunsiemenet pestään, sitten liotetaan 20-asteisessa vedessä pari vuorokautta ja lopulta kuivataan. Kuivatus päättää liotuksen aloittaman itämisprosessin, antaa tuotteelle makua ja väriä ja varmistaa säilyvyyden. Kun itäminen alkaa, kasvi alkaa pilkkoa siemeneen varastoitunutta ravintoa omaan käyttöönsä. Samalla siitä tulee ihmiselle käyttökelpoisempaa, kun amino- ja rasvahappojen biologinen aktiivisuus kasvaa.

by Fibersys Oy